HTC.GR - Πρόγραμμα Πρόληψης του καπνίσματος στα σχολεία Πάρε Ανάσα

Πρόγραμμα Πρόληψης του καπνίσματος στα σχολεία.

Το πρόγραμμα πρόληψης του καπνίσματος “ΠΑΡΕ ΑΝΑΣΑ” προσφέρεται από την  Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία και απευθύνεται σε μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα.  Στόχος του προγράμματος είναι μέσα από διάφορες δράσεις και με την ενεργό συμμετοχή των μαθητών να προσφέρει εμπειρίες, γνώσεις και δεξιότητες που είναι απαραίτητες  για να εξελιχθούν σε υγιείς και ενεργούς πολίτες.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, παρουσίαση της λειτουργίας της αναπνοής και της επίπτωσης του καπνίσματος σε αυτήν, με εικόνες, κόμικς, χιούμορ και θεατρικό παιχνίδι. Αυτό περιλαμβάνει αφήγηση παραμυθιών και ιστοριών: «Παραμύθι της Ανάσας» για το δημοτικό σχολείο, όπου τα παιδιά καλούνται να συμμετάσχουν αναλαμβάνοντας ρόλους, «Οι κούπες του Γιάννη» και «Ο Χάρης και η Βαλτόσαυρα» για το γυμνάσιο και το λύκειο.

Επίσης, έχουν γραφτεί τραγούδια σε σύγχρονους ρυθμούς που παρουσιάζουν τα παιδιά σαν μέρος των θεατρικών έργων, ή και ανεξάρτητα. Το πρόγραμμα στα λύκεια περιλαμβάνει θεατρικούς διαλόγους. Η τάξη χωρίζεται στα δύο, και η μία ομάδα λογομαχεί με την άλλη με επιχειρήματα υπέρ και κατά του καπνίσματος. Ο υπεύθυνος του προγράμματος παρεμβαίνει αν λεχθεί κάτι ανακριβές.

Μπορείτε  να δείτε αναλυτικά τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα "Πάρε Ανάσα"

Τον τελευταίο χρόνο, το πρόγραμμα «έτρεξε» στο πλαίσιο του Κοινωνικού Σχολείου: 55 δράσεις σε εκπαιδευτικά ιδρύματα με υπέυθυνη πνευμονολόγο και συγγραφέα την κα Μπουσίου Δήμητρα. 

Τα αποτελέσματα, σαφώς ενθαρρυντικά. «Η ανταπόκριση των παιδιών είναι ενθουσιώδης. Απολαμβάνουν το θέατρο. Χτυπάει το κουδούνι για διάλειμμα και δεν βγαίνουν από την τάξη», σημειώνει η κα Μπουσίου, υπεύθυνη του προγράμματος "Πάρε Ανάσα". «Με πρωτοφανή προσοχή παρακολουθούσαν τη διαδραστική προσέγγιση», αναφέρεται σε ευχαριστήρια επιστολή διευθυντή νηπιαγωγείου. «Τις εντυπώσεις τους μετέφεραν και στο σπίτι, και από τα νέα που μας έφεραν την επόμενη ημέρα, παιδιά και γονείς, βγήκε το συμπέρασμα ότι έγινε αντικαπνιστική συζήτηση στο σπίτι». «Tα παιδιά του δημοτικού μετά την παρουσίαση ζητούν να μάθουν τι θα κάνουν με τους γονείς τους που καπνίζουν. Τα μεγαλύτερα παιδιά ζητούν συμβουλές πώς θα κόψουν αυτά το κάπνισμα». (Πηγή Καθημερινή,11.07.2015, Αντικαπνιστικός αγώνας μέσα από το παιχνίδι)

Μια μικρή γεύση από τις δράσεις του προγράμματος..

4ο Γυμνάσιο Γλυφάδας «Πηνελόπη Δέλτα», ένα Γυμνάσιο που όλη τη σχολική χρονιά 2014-15 δούλεψε στην  πρόληψη του καπνίσματος.

-Σε όλα τα τμήματα και των τριών τάξεων του σχολείου  παρουσιάστηκε το πρόγραμμα «ΠΑΡΕ ΑΝΑΣΑ» με τις βιωματικές  δράσεις
-Οι μαθητές  με την στήριξη των καθηγητών τους ανέβασαν τη  θεατρική παράσταση «Η Δίκη του Καπνού Φουμάρη» που αποτελεί μέρος του προγράμματος «ΠΑΡE ΑΝΑΣΑ»
-Έγινε παρουσίαση στους γονείς  και εκπαιδευτικούς του προγράμματος «ΠΑΡΕ ΑΝΑΣΑ» για ενήλικες
-Οι μαθητές συμμετείχαν σε ενδοσχολικό διαγωνισμό αφίσας κατά  του  καπνίσματος.

Διακρίθηκε η αφίσα της μαθήτριας  της Α2 τάξεως Κουρσάρου Σιμώνης

Μαθητές του ΕΠΑΛ Αγριάς ενημερώθηκαν για το κάπνισμα

Το πρόγραμμα «Πάρε Ανάσα» στο πλαίσιο του κοινωνικού σχολείου, παρακολούθησαν οι μαθητές του ΕΠΑΛ Αγριάς στις αρχές Απριλίου 2015. Από την εκπρόσωπο της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, κα Δήμητρα Μπούσιου, παρουσιάστηκαν οι συνέπειες του καπνίσματος στην υγεία όλων των ανθρώπων, καπνιστών - μη καπνιστών και δόθηκε έμφαση στο ότι η γνώση δίνει δύναμη και όχι το τσιγάρο ή η οποιαδήποτε άλλη εξάρτηση.

Η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί, σε μόνιμη συνεργασία με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, προκειμένου οι μαθητές να ενημερώνονται τακτικά για τις αρνητικές συνέπειες του καπνίσματος στην υγεία τους.

Συνεργασία των Εκπαιδευτηρίων Γείτονα με τη συγγραφέα και στιχουργό  Δήμητρα Μπουσίου

Το τραγούδι που εμπεριέχεται στο ένθετο  cd του βιβλίου «4+1 Μύθοι του Αισώπου λένε ΟΧΙ στο κάπνισμα» είναι αποτέλεσμα συνεργασίας των Εκπαιδευτηρίων Γείτονα με τη συγγραφέα και στιχουργό Δήμητρα Μπουσίου και την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία. Δημιουργήθηκε για να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά σε θέματα  εξάρτησης και εθισμού και κυκλοφορεί ανεξάρτητα αλλά και ένθετο με το παραπάνω βιβλίο.

Από τις αρχές Ιουνίου 2015 διατίθεται από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία σε όλα τα Ελληνικά Σχολεία και ιδιαίτερα στα απομακρυσμένα σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης των εξαρτήσεων και των κακών συνηθειών.


•Μπορίτε να ακούσετε εδώ: το τραγούδι

Στίχοι: Δήμητρα Μπουσίου
Μουσική:  Χρήστος Πίσσας
Συμμετείχαν:
Πλήκτρα - Πιάνο:  Βασίλης Τσαντίλας
Παραγωγή - Επιμέλεια Studio: Κωνσταντίνος Βλάχας
Τραγουδούν οι μαθήτριες των Εκπαιδευτηρίων Γείτονα:  Αριάδνη Σκόκου, Ευτυχία Τσούρη, Ελευθερία Γιοβάνη

•Μπορείτε να δείτε την θεατρική παράσταση "Η δίκη του Καπνού Φουμάρη" του Λυκείου Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης